Skip to main content

Elefanter är matriarkala djur med ett fission-fusionssamhälle. De är de största landlevande däggdjuren och är kända som pachyderms. Deras tjocka hud kännetecknas av större regionala koncentrationer av vaskulära nätverk än deras mänskliga motsvarigheter. Medan människors hud består av ett kontinuerligt nätverk av blodkärl, är det vaskulära nätverket av elefanter mer omfattande och varierat. Här är lite intressant information om elefanter som du kan tycka är intressant.

Elefanter är matriarkala

Elefanter har ett matriarkalt system, vilket betyder att matriarken leder sin flock kvinnliga släktingar och deras kalvar. Matriarken är lätt att identifiera, med flocken som följer henne i en enda fil när de är på resande fot. Hon skyddar flocken och instruerar sina döttrar om hur de ska ta hand om ungarna. När fara är närvarande bildar elefanter defensiva gäng under matriarkens ledning. I ett möte med ett lejon är elefanter med den äldsta matriarken snabbare att försvara sin flock.

De har ett fission-fusionssamhälle

Elefanter är en social art som lever i Afrika söder om Sahara, Sydasien och Sydostasien. De är växtätare och håller sig nära vatten när de är tillgängliga. Även om de är en nyckelstensart, är deras sociala struktur inte enhetlig. Elefantfamiljer består vanligtvis av en matriark och hennes brunstiga ko, men detta kan variera.

De kan springa snabbare än människor

Forskare har upptäckt att elefanter kan springa snabbare än människor. För att ta reda på hur snabbt djuren kan springa placerade de ofarlig vit färg på djurens leder. När djuren sprang, tryckte de ihop sina bakben ungefär som en pogopinne och gick framåt med en bestämd löpning. Mänskliga löpare flyttar sin tyngdpunkt bara några centimeter, medan elefanter stannar på ett ben hela tiden.

De har betar

Du kanske undrar vad elefanter har betar till. De är en stor del av elefanternas kroppar som de använder för många saker, inklusive jakt och försvar. Traditionellt har elefanter betar på både sina manliga och kvinnliga motsvarigheter, men idag föds honorna ofta utan betar, och det är ett enormt problem för djuret. Elefanters betar fyller många funktioner, inklusive att bestämma djurets ålder och skydda dess snabel från rovdjur. Men betenarna har minskat i antal på grund av tjuvjakt, vilket har fått befolkningen att minska dramatiskt.

De har en svalgpåse

Det är möjligt att höra ljud på långt avstånd i en elefants röst på grund av dess unika svalgpåse. Elefanter har fem hyoidben med fästa muskler. Detta arrangemang tillåter struphuvudet att röra sig fritt som svar på ljud. Denna påse hjälper till att skapa olika lågfrekventa ljud. Påsen är formad precis bakom tungan och bidrar till elefanternas förmåga att producera olika slags vokaliseringar.

De har mycket muskler

Det är välkänt att elefanter har mycket muskler, men visste du att de kan gå i timmar i sträck? En elefants kroppsvikt är cirka 100 kg, men dess lemriktningar är desamma som för en människa. Det är okänt varför elefanter har mycket muskler, men det finns en stor möjlighet att de inte är så starka som vi trodde. Detta kan bero på dålig uthållighet, eller mekanisk trötthet i rörelseapparaten.

De kan spraya sig när de går eller springer

Elefanter njuter av bad och lera. De njuter av den kylande effekten av lera på sina kroppar och den lättnad som den erbjuder från varma temperaturer. Du kan se elefanter njuta av ett lerbad i fångenskap genom att se dem trycka ner varandra i vattnet eller rulla runt i leran. Om du letar efter ett enkelt sätt att svalka dig, testa att ta ett lerbad! Det är jättekul!