Skip to main content

Om du är nyfiken på Michael Jordans liv, här är några fakta. Den här amerikanska basketlegenden spelade i 15 säsonger i National Basketball Association (NBA) och vann sex NBA-mästerskap med Chicago Bulls. Hans barndom och år vid University of North Carolina beskrivs i den här artikeln. Förutom fakta om hans tidiga basketkarriär kommer den här artikeln att beröra hans tid med Chicago Bulls. Michael Jordan är en ikon på många sätt, och det är viktigt att känna till dessa aspekter av hans liv innan han dyker in i sportvärlden.

Michael Jordans barndom

Basketlegenden Michael Jordan spelade basket och baseboll i sin barndom och fortsatte med att spela för University of North Carolina i collage. Michael Jordan modellerade sitt spel efter sin idol, Walter Davis, som spelade i NBA i 15 år och draftades som femte totalt 1977 av Phoenix Suns. Sedan, efter att ha spelat i NBA, anslöt han sig till tjurarna och senare mlb. Idag är han en av de rikaste idrottarna i världen.

Hans tid med University of North Carolina

Sommaren 1979 klipptes 5’11-tums tvåan från universitetsteamet på Laney High School i Wilmington, North Carolina. Tack och lov var han en stjärna i JV-laget och växte fyra tum under sommaren innan han gick med i universitetsteamet Under säsongen 79-80 hade Michael Jordan i genomsnitt 24,8 poäng per match. Vid den tiden hade North Carolinas huvudtränare Dean Smith precis hört talas om den unga stjärnan och kontaktat UNC.

Hans återkomst till basket

Efter att ha missat 17 månaders basket på grund av skada, återvände Michael Jordan 1995 och spelade för Chicago Bulls. Han gjorde i snitt 26,9 poäng, 6,2 returer och 5,3 assist per match. Jordan fortsatte med att spela i 17 matcher med Bulls i sin återkomst till basket. Han avslutade säsongen med ett rekord på 47-35 och var den femte seedade i Eastern Conference. Bulls fortsatte med att vinna mästerskapet, och Phil Jackson hyllade hans återkomst till basket som ett ”mirakel.”

Hans tid med Chicago Bulls

I en intervju den 11 oktober nämnde Michael Jordan Chicago Bulls. Han sa att tjurarna är ”en svåra ute i den östra konferensen” och pratade om förväntningar på tjurarna. Han fortsatte med att prata om vad man kan förvänta sig av laget och NBA i allmänhet. Hans kommentarer var särskilt gripande, eftersom de fokuserade på hans tid med Bulls. Det är oklart om Jordan kommer tillbaka till NBA.

Hans engagemang i Charlotte-gemenskapen

Michael Jordan, en före detta NBA-stjärna och majoritetsägare i Charlotte Hornets, investerar 7 miljoner dollar för att öppna två medicinska kliniker i staden. Klinikerna, kallade Michael Jordan Family Clinics, kommer att ligga i norra och nordvästra Charlotte. De är planerade att öppna någon gång i slutet av 2020. Förutom att etablera klinikerna donerade Jordan också en halv miljon dollar till lokala välgörenhetsorganisationer. Även om summan Jordan har donerat är okänd, är den betydande eftersom den återspeglar Jordans tro på samhällsengagemang.

Hans karriär efter basket

Under många år var Michael Jordan känd som en stor basketspelare utan ledarskap eller mästerskapshärstamning. Men på 1990-talet var han på väg att avsluta en åtta år lång mästerskapstorka och slutligen dra sig tillbaka från spelet. Under den säsongen vann han sitt tredje MVP-utmärkelse och ledde Bulls till ett franchiserekord med 61 vinster. Bulls vann NBA-titeln, besegrade Philadelphia 76ers i den första omgången av slutspelet och gick sedan vidare till NBA-finalen där de skulle slå Golden State Warriors i finalen.